Biketrial
Biketrial laat zien dat je met ultieme fietsbeheersing de meest onmogelijke obstakels kunt overwinnen.
Bij biketrial gaat het om het overwinnen van obstakels. Bijvoorbeeld een betonnen buis, een steen van anderhalve meter hoog of gewoon wat je in de stad of in de natuur aan obstakels vindt, zoals bankjes of picknicktafels. Hiervoor heb je techniek, kracht, balans én lef nodig.
Techniek
Als beginnende biketrialer leer je scherper sturen dan je ooit voor mogelijk hield. Daarna leer je met een pedal kick over steeds hogere obstakels te rijden.
Op een gegeven moment is dat niet meer genoeg. Je moet op het achterwiel van je fiets kunnen staan. Dan kun je ineens op veel hogere obstakels springen. Omdat je gaandeweg steeds een stapje verder gaat, leer je ook wat je moet doen als het misgaat. Zo valt een trialer eigenlijk nooit: een trialer heeft altijd een plan B.
Biketrialers vormen een hechte gemeenschap waarin men elkaar helpt om beter te worden. Maar uiteindelijk wil je natuurlijk laten zien hoe goed je bent. Daarom worden in Nederland op verschillende plaatsen wedstrijden georganiseerd, inclusief een NK. Maar er zijn ook internationale wedstrijden en world cups waaraan ook Nederlandse rijders meedoen.
Hoe werkt een wedstrijd
Een biketrialwedstrijd bestaat uit meerdere secties. In een sectie zitten zes poorten waar je door moet rijden naar de uitgang. Maar let op, de poorten zijn uitdagende obstakels! Voor elke poort die je foutloos passeert, dat wil zeggen zonder voet aan de grond te zetten, krijg je tien punten. Deelnemers hebben twee minuten om zoveel mogelijk poorten in de sectie te scoren. Een jurylid kijkt of je fouten maakt. Een voet aan de grond betekent strafpunten.
Biketrial wordt gereden in zes verschillende categorieën: smiley, wit, blauw, groen, rood en geel. Smiley kan al worden gedaan door zeven- en achtjarigen. Geel is het niveau van de eliterijders. De trialfiets Biketrial wordt op speciale fietsen met 20 of 26 inch wielen gereden. Het meest kenmerkende van een trialfiets is het ontbreken van een zadel. Tijdens het trialen sta je alleen maar op de pedalen. Bovendien zou een zadel in de weg zitten als je met je benen inveert om af te zetten voor een sprong.
De trialfiets
Biketrial wordt op speciale fietsen met 20 of 26 inch wielen gereden. Het meest kenmerkende van een trialfiets is het ontbreken van een zadel. Tijdens het trialen sta je alleen maar op de pedalen. Bovendien zou een zadel in de weg zitten als je met je benen in veert om af te zetten voor een sprong.