Wielerwedstrijden moeten natuurlijk veilig zijn. Enerzijds voor de renners, maar anderzijds ook voor de toeschouwers langs de kant. Op deze pagina geven wij je 4 voorwaarden waar jouw wedstrijd aan moet voldoen.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Denk daarom vooraf na over wat er mis kan gaan en bedenk hoe je dit kan voorkomen. Schrijf ook een calamiteitenplan (zie hieronder) waarin je beschrijft wat er in een noodgeval moet gebeuren en zorg ervoor dat dit plan bij iedereen bekend is.
Veilig het verkeer regelen
Bij de organisatie van een evenement krijg je altijd te maken met de verkeersstromen rondom de locatie van je evenement. Om dit in goede banen te leiden is het verstandig om verkeersregelaars in te zetten. Deze kun je inhuren, maar ook kun je vrijwilligers opleiden om voor een specifiek evenement verkeersregelaar te zijn. Om te zorgen dat dit goed gebeurt, kun je de vrijwilligers via een gratis e-learning alle kneepjes van het verkeersregelaarsvak laten leren. Hier lees je de wetgeving omtrent verkeersregelaars.
Goed verzekerd
Een goede verzekering voorkomt dat je als organisator moet opdraaien voor hoge kosten die incidenten en ongevallen e.d. met zich meebrengen. Gelukkig ben je als organisator van een KNWU-koers automatisch al verzekerd. Wil je weten wat deze verzekering allemaal dekt of wil je deze verzekering verder uitbreiden, kijk dan bij Verzekeringen - organisatoren.
Advies over voorzorg
Is het verstandig om wel of geen ambulance stand-by te hebben? Hoeveel EHBO-posten heb je nodig? Om een indicatie te krijgen van welke voorzorgsmaatregelen je kan nemen bij een evenement, heeft de Vereniging voor Sportgeneeskunde een tool ontwikkeld waarmee je een advies krijgt over de voorzorgsmaatregelen voor je eigen evenement. Deze tool kan je hier invullen.