Het financiële plaatje & belastingen

Laatste update: September 8th, 2023

Een fijne sportclub heeft niet alleen in de praktijk, maar ook op papier zijn zaken goed op orde. Zeker op het gebied van financiën wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan en is het zaak om overzicht te houden.

Daarbij zijn je inkomsten van evenveel belang als je uitgaven. Omdat je als sportbestuurder soms door de bomen het bos niet meer ziet, zetten we hier op een rijtje met welke belastingen je in de sportwereld te maken krijgt, evenals de mogelijkheden die er liggen om meer inkomsten te verwerven. Kortom, het financiële plaatje.

De belastingen waar je als sportbestuurder mee te maken krijgt

  • BTW

    BTW, oftewel de belasting over toegevoegde waarde, is ook voor jou als sportclub van belang doordat je wordt gezien als ondernemer. Gelukkig kun je hiervoor in sommige gevallen een vrijstelling krijgen. Hier lees je meer over wat je moet doen om na te gaan of je een vrijstelling krijgt.
  • Kansspelbelasting

    Zelfs voor een gezellige bingo-avond, de jaarlijkse verloting of een prijsvraag bestaat de kans dat je kansspelbelasting moet betalen. Dit hangt onder andere af van de hoogte van de prijzen. Je leest hier meer over de kansspelbelasting.
  • Schenk- en erfbelasting

    Wanneer je als club of  organisatie een schenking of erfenis krijgt, kun je te maken krijgen met belastingen hierop. Onder een bepaald bedrag, vastgesteld door de Belastingdienst, kan deze schenking belastingvrij gedaan worden. Boven dit bedrag kan alsnog in bepaalde gevallen een vrijstelling gegeven worden. Meer over deze belastingen lees je hier.
  • Loonheffingen

    Loonheffing moet je als sportclub betalen op het moment dat je iemand in dienst neemt door middel van een geschreven of ongeschreven/ ‘fictief’ dienstverband. Vrijwilligers vallen hier echter wel weer buiten; hiervoor gelden aparte regels. Kijk hier voor de regels over loonheffing en hier voor de regels omtrent vrijwilligers.

Aansprakelijk

Als bestuurslid ben je vaak niet aansprakelijk voor een belastingachterstand van een club. Toch is het fijn om het financiële plaatje goed op orde te hebben, want net als voor gewone ondernemingen zitten er gevolgen aan het niet op tijd betalen van de belasting. De Belastingdienst komt echter niet alleen pas om de hoek kijken als er betaald moet worden, maar helpt je ook graag bij je vragen. Hier zie je aan wie je je vraag kunt stellen bij een van de regiokantoren en hier zie je alle rechten en plichten die je als club of organisator hebt duidelijk op een rijtje.

Andere inkomsten

Droom je al lang van vernieuwde kleedkamers, het aanleggen van een mountainbikeroute of het opstarten van een jeugdafdeling, maar weet je niet waar je het geld vandaan moet halen? Er zijn meer mogelijkheden om geld voor initiatieven binnen te halen dan alleen het verhogen van de contributie:

  • Fondsen

    Particuliere vermogensfondsen worden vaak opgericht om specifieke maatschappelijke ontwikkelingen te ondersteunen. Hiermee worden dus geen kerntaken van je club ondersteund, maar wel bijzondere projecten. Per fonds zijn de voorwaarden en aanvraagprocedures verschillend, maar je kan erop rekenen dat voor elk fonds er om een realistisch en duidelijk plan wordt gevraagd. In de sportwereld is de Stichting Waarborgfonds Sport een van de bekendste fondsen.
  • Subsidies

    Zowel gemeenten als de Rijksoverheid bieden regelmatig subsidies aan die ook voor sportclubs interessant zijn. Voor lokale subsidies kun je navraag doen bij je gemeente.

    In de subsidiedatabase van Kenniscentrum Sport en Bewegen vind je eenvoudig alle informatie over de diverse subsidieregelingen en fondsen voor sportclubs. Ga naar Clubbase van NOC*NSF (klik hier) om hier meer over subsidieregelingen te weten te komen.

    Of bekijk welke subsidieregelingen er zijn via het Rijk door te gaan naar de website van Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (klik hier) van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Maak gebruik van de zoekfunctie.

    Bekijk ook Tijdelijke regeling Tegemoetkoming in energiekosten (TEK).
  • Sponsoring

    Tegenwoordig is er veel meer mogelijk dan enkel de plaatselijke bakker die de premiesprints in natura sponsort. Er is zoveel te benoemen.

Facturering

Er zijn veel gegevens die vermeld moeten worden op een factuur. Voorkom problemen en check de eisen op deze pagina.